Linnea Axelsson, Emma Adbåge och Magnus Västerbro tilldelas Augustpriset 2018

Aktuellt
27.11.2018

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Det prestigefyllda Augustpriset har delats ut i Konserthuset Stockholm i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset firar i år 30-årsjubileum, och prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

Augustpriset logo

 

Årets svenska skönlitterära bok

Linnea Axelsson: Aednan omslagsbild

Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag

I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.

 

Året svenska barn- och ungdomsbok

Emma AdBåge: Gropen omslagsbild

Gropen, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!

 

Årets svenska fackbok 

Magnus  Västerbro: Svälten omslagsbild

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag

En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?

 

Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Svenska Förläggareföreningens Hederspris har delats ut för första gången. Priset gick till illustratören Ilon Wikland. Motivering lyder: "Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över."

 

Läs mera:

Augustpriset

Boksampo: Nomineringarna till Augustpriset 2018