Aniarapriset till Eva-Stina Byggmästar

Aktuellt
26.9.2018

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Aniarapriset tilldelas i år poeten Eva-Stina Byggmästar. Aniarapriset delas sedan 1974 ut årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Priset består av 50 000 kronor och en skulptur av Linnea Jörpeland. Prisceremonin hålls i Galleri Celsing på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm torsdag 18 oktober med start klockan 14.00.

 

 Anne Häggman, Schildts & Söderströms

Juryns motivering:

”Den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar tilldelas Svensk biblioteksförenings Aniarapris 2018, för en över 30 år lång lyrikergärning av omisskännligt och genuint inspirerande märke. Som få andra har hon ständigt lyckats överraska sin läsare, med barrskogsdoftande och nyförälskade rader av häpnad och förförelse där bibliotekarier och poeter samsas med vagabonder och filmstjärnor. Det är en poesi som nyfiket tycks kvillra sig fram över boksidan, den är öppen och bejakande men också full av integritet: ”För så / är det ju egentligen: / poesin är en hybrid, / mellan ett bombskydd / och ett gökur.”

Eva-Stina Byggmästar är född i Jakobstad 1967 och bor i Nykarleby. Hon debuterade som 19-åring med diktsamlingen ”I glasskärvornas rike”, och kom senast ut med ”Orkidébarn” 2018. Hon har tidigare prisats bland annat med den Dansande björnen 1995, Sveriges Radios lyrikpris 1998 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2012. 2008 nominerades ”Men hur små poeter finns det egentligen” till Augustpriset.

 

Andra finlandssvenska författare som har mottagit Aniarapriset är Claes Andersson (2016), Kjell Westö (2014), Tua Forsström (2007), Monika Fagerholm (2005) och Bo Carpelan (1995).

 

Läs mera:

Biblioteksföreningen.se: Aniarapriset till poeten Eva-Stina Byggmästar

 

Fotograf: Anne Häggman, Schildts & Söderströms