Auður Ava Ólafsdóttir fick Nordiska rådets litteraturpris 2018

Aktuellt
1.11.2018

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir tog emot Nordiska rådets litteraturpris av Kronprinsessan Mette-Marit för romanen Ör (Ärr) vid Nordiska rådets prisutdelning på Operan i Oslo den 30 oktober.

 

Auður Ava Ólafsdóttir mottar priset för ett verk som är fullt med underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som det ställer djupa frågor om liv och död.

 

 

Auður Ava Ólafsdóttir, vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2018 © Johannes Jansson/norden.orgÄrr omslagsbild

Auður Ava Ólafsdóttir, vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2018 © Johannes Jansson/norden.org

 

Juryns motivering

”Jag skriver mot mörkret i världen”, säger Auður Ava Ólafsdóttir, mottagaren av Nordiska rådets litteraturpris 2018. I romanen Ör möter vi en medelålders man som reser till ett krigshärjat land i Europa för att ta sitt eget liv, med verktygslådan i bagaget. Han upptäcker under resans gång att varje människa har en verktygslåda och ett val för hur den används. Ör är en liten bok med ett stort hjärta. Den är full med underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, om individen gentemot helheten, om människans privilegier, rättigheter och plikter i världen. Inte minst plikten att ge mänskligheten lov att utmana mörkret.
 

Bilderboken Træið (”Trädet”) av den färöiske författaren Bárður Oskarsson vinner Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Priset delades ut av den svenska författaren och illustratören Gunilla Bergström.

Bárður Oskarsson fick priset för en berättelse som vågar ta sin tid, i en verklighet där vi ständigt bombarderas av intryck och det var Oskarssons förläggare Niels Jákup Thomsen som tog emot priset i Oslo. Detta är tredje gången en bok av Bárður Oskarsson är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Han har tidigare nominerats för böckerna Hin flata kaninin (Den platta kaninen) 2014 och Stríðið um tað góða grasið 2016.

Juryns motivering

I en tid där allting tycks öka i tempo, har vi valt att belöna en berättelse som vågar ta sin tid. I en verklighet där vi ständigt bombarderas av intryck, har vi valt ett verk som använder få ord och enkla bilder till att presentera en både glad och djupsinnig berättelse. Verket utmärker sig genom både en hög konstnärlig nivå och en stor tillit till läsarens förmåga att förundras och tänka själv. Två vänners samtal lämnar efter sig frågan om det går att vara tillfreds med andras erfarenheter, eller om man kanske är tvungen att riskera något för att få sin nyfikenhet över vad det finns bortom vår horisont stillad. Med små detaljer och nyanser lyckas Bárður Oskarsson med sin bilderbok Træið skapa en sällsynt skojig läsupplevelse för både stora och små och får därför detta års pris.

 

Läs mera:

Norden.org: Auður Ava Ólafsdóttir fick Nordiska rådets litteraturpris 2018

Norden.org: Bárður Oskarsson fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018