Lättlästa cirkusdeckare

Veckans boktips handlar om två böcker, Cirkusdeckarna och mobilmysteriet samt Cirkusdeckarna och skolmysteriet av Dan Höjer. Dan Höjer har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker, bl.a. flera deckarserier och spökhistorier. I serien om Cirkusdeckarna ingår just nu 21 böcker, med ett sidtal på ungefär 150 sidor. Där ingår bilder. De två böcker jag skriver om den här veckan är lättlästa versioner av Cirkusdeckarna, med kortare och lättare text och stora, färggranna bilder.

Cirkusdeckarna handlar om tvillingarna Kaspar och Katinka, som tillsammans med sina föräldrar jobbar på en cirkus. De åker runt i Sverige och uppträder. I varje bok kommer de till en ny stad. De är med om spännande händelser och hjälper den lokala polisen att lösa olika brott eller mysterier, vid sidan av sitt jobb vid cirkusen. Böckerna har flera färgstarka karaktärer och flera av dem finns med i de lättlästa böckerna. Här ingår till exempel cirkusdirektören Fernand Pommery som älskar att äta äpplen, den sura clownen Jack och Tullinge-Tarzan som sköter om cirkusens tiger som kallas just det, Tiger. Mamma Katja och pappa Khan får man inte träffa så mycket i böckerna. De nämns oftast bara vid namn. Inga-Britt är oftast på dåligt humör och kastar knivar under cirkusföreställningen. Hon tar även hand om barnens utbildning. Kaspar och Katinka är duktiga akrobater. De gör gärna konster med hästen Lorenzo och tigern Tiger. De är duktiga på att klättra och jonglera. 

I Cirkusdeckarna och mobilmysteriet har cirkusen kommit till Borås. Under en föreställning upptäcks att flera mobiler stulits av publiken. Föreställningen avbryts och polisen kommer till cirkusen. Kaspar och Katinka hjälps åt för att försöka lista ut vem som har stulit mobiltelefonerna. Det måste ju vara någon som har sett på föreställningen, eller hur? 

I Cirkusdeckarna och skolmysteriet ska de ha en föreställning i Simrishamn. Men först ska de vara med vid invigningen av en ny skola. Under invigningen får man reda på att en silverstaty försvunnit! Dessutom kan man inte hitta ettornas lärare, Lotta. Kaspar och Katinka hjälper till att leta efter Lotta och silverstatyn. 

I slutet av båda böckerna finns förklaringar till hur Kaspar och Katinka kom fram till lösningen. Som läsare kan man få ledtrådar från bilderna och här förklaras vad som händer på en del bilder. Båda böckerna ger dessutom fakta om städerna som cirkusen besöker, i det här fallet alltså Borås och Simrishamn. Dessutom finns det en sida allra sist där Kaspar och Katinka ger sina bästa deckartips hur man gör när man skuggar en person, så att man inte blir upptäckt! 

Dan Höjer har skrivit texten. Stina Lövkvist har designat karaktärerna och Tomas Antila har illustrerat. Bilderna är härliga att se på och Stina har verkligen lyckats bra med huvudkaraktärerna. Fernand Pommery med sin stora gröna hatt, den sura clownen Jack med sitt långa rosa hår och den nervöse Trisse Trollkarl, för att nämna några.  

Böckerna rekommenderas varmt för nybörjarläsare som kan läsa på egen hand. Böckerna har ca 60 sidor var. Efter att man läst de lättlästa mysterierna kan man gå över till att läsa huvudserien. Just nu ingår som sagt 21 böcker i huvudserien och två lättlästa, men det kommer säkert fler böcker i framtiden. Nedan finns en länk till en bokhylla med huvudserien. De har placerats i ordningsföljd, men man behöver inte läsa dem i rätt ordning. Man kan nog börja med vilken bok som helst.

Cirkusdeckarna - bokhylla