Bokåret 2019

Tema
7.1.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Boksampo tipsar om det gångna årets bästa böcker!
 

Finlandssvensk skönlitteratur

 
 
Vem dödade bambi?
 
En brutal gruppvåldtäkt inträffar i en småstad. Förövarna kommer ur stadens högreståndskretsar, liksom offret, deras skolkamrat. Flera år senare meddelar pojkarnas barndomsvän att han ska göra en film om våldtäkten. En berättelse om hur förödande det kan vara såväl för den enskilda individen som för ett samhälle i stort att kapsla in sorg och smärta. Nominerad till Finlandiapriset 2019.
 
 
Hjärtat
 
Malin Kivelä skriver mycket precist, närmast nyktert, om en mor och ett litet barn med ett hjärtfel. Vinnare av Svenska Yles litteraturpris 2019.
 
Slotte, Malin: Fia och andra noveller (Schildts & Söderströms)
 
Fia och andra noveller
 
Prosadebut. Malin Slotte gestaltar mästerligt dynamiken på en arbetsplats eller i en par- eller vänskapsrelation, hon skriver träffsäkert och ofta roligt om pinsamheter och annat mänskligt beteende. Hon har skarp blick för hierarkier, för det som skaver, för vem som får tala och vem som helst ska vara tyst.
 
Strömberg, Ellen: Klåda (Schildts & Söderströms)
 
Klåda
 
Rebeckas kropp kliar varje natt. Hon kan inte slappna av. Hon för en nattlig monolog, berättar om sin småtrista relation, sitt arbete på äldreboendet, om krogkvällar med vännerna, och om Helena, kollegan som doftar aprikos, som är aprikos, lika söt och ljuvlig. Men nånting har hänt Helena, något som inte borde ha hänt. Något som inte ens går att nämna i en tyst nattlig monolog. Därför kliar det. Träffsäkra personporträtt, okonventionella scenarier och ett skoningslöst men avväpnande tilltal.
 
Tahvanainen, Sanna: Körsbär i snön (Schildts & Söderströms)
 
Körsbär i snön
 
Juni 1953. Den unga Sylvia Plath får sitt livs chans: hon ska praktisera en månad på modemagasinet Mademoiselles redaktion i New York. Hon drömmer om att bli författare, vill leva livet fullt ut och kastar sig i den hemlighetsfulla storstadsnatten ivrigt och med höga förväntningar. Den avslutande delen i Sanna Tahvanainens kvinnotrilogi.
 
 

Svensk skönlitteratur

 

 
Bomullsängeln
 
Österbottniska bondflickan Hilda kommer till Vasa för att ta tjänst på den beryktade bomullsfabriken. En poetisk och urstark läsupplevelse om kvinnor, klass och arbete, i Finland och Sverige, från tidigt 1900-tal och in i vår tid.
 
 
Folk med ångest
 
En komedi om en lägenhetsvisning som spårar ur när en misslyckad bankrånare oavsiktligt ställer till med ett gisslandrama. Men när gisslan väl släppts och polisen stormar lägenheten så är den tom. De alltmer frustrerade poliserna försöker rekonstruera händelseförloppet genom att förhöra gisslan. Vad var det som egentligen hände inne i lägenheten?
 
Edwardson, Åke: Bungalow (Albert Bonniers Förlag)
 
Bungalow
 
I sin ungdom gjorde Kalle en resa från Istanbul till Bali och nu är det hans dotter Jennys tur. Men plötsligt är dottern försvunnen. Kalle reser iväg för att söka efter dottern och besöker platser han såg för 45 år sedan. Hur blev hans liv, när han som medelålders man nu ser tillbaka till ungdomsåren? Vem är han? Och vem är Jenny? En bok om de val vi gör i livet och om de skuggor som det förflutna kastar över oss.
 
Flygt, Torbjörn: Släkte (Natur & Kultur)
 
Släkte
 
Vad är en familj? Vad har familjemedlemmar för ansvar för varandra och när upphör detta ansvar? Jesper agerar stand in för sin fängslade halvbror Jakob och ställer till med födelsedagsfest med öl, sprit och nästan tomt kylskåp för sin gamle, senildemente styvfar Gösta, Jakobs sambo Linda och hennes son Amadeus. Det blir en miserabel helg. Ett relationsdrama från Sveriges baksida, från slättlandens, bilvrakens, missbrukets, småkriminalitetens och eternitfasadernas land.
 
Fock, Anna: Väderfenomen (Natur & Kultur)
 
Väderfenomen
 
Igor växer upp i det lilla samhället Kysjtym i södra Uralbergen. Inte långt därifrån ligger Majak, den topphemliga anläggning som på femtiotalet var den sovjetiska atombombens vagga. Igor har en ständig känsla av att det är något i själva marken som förgiftar människors tankar och kroppar. Vad är det som har drabbat hans stad? En rik roman om liv som utspelar sig mitt i en nedtystad katastrof och om kampen för sanningen. Augustprisnominerad. 
 
Folkesson, Tove: Hennes ord (Albert Bonniers Förlag)
 
Hennes ord
 
Mormor har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Hennes ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården. Tove återvänder dit gång på gång, för att rädda språk och minnen. Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföringar och kuratorssamtal. Första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. 
 
 
Jag föreslår att vi vaknar
 
Vilde har drabbats av en obotlig sjukdom. Vännen O finns hela tiden vid hennes sida, tätt intill de kritiska ögonblicken som kan bli de sista. En vildsint uppgörelse med bröstcancerns jävlighet och en berättelse om kärlek, vänskap och gemenskap, skriven med en egensinnig energi. 
 
Gustafsson, Daniel: Odenplan (Nirstedt/litteratur)
 
Odenplan
 
En pappa glömmer att ge sin son vantarna på morgonen. Nu ska han till en butik vid Odenplan och köpa nya vantar. En varsamt skriven debutroman om en pappa som försöker återuppbygga sonens tillit och söker få svar på frågan varför livet blivit som det blivit.
 
Heltne, Johan: Emil (Natur & Kultur)
 
Emil
 
En man döms för våldtäkt. Sedan frias han. Han byter namn, säger upp kontakten med familj och vänner, börjar ett nytt liv på en annan plats. Han är frikänd, men hur blir han fri? En berättelse om att leva med att ha skadat den man älskar.
 
Karlsson, Jonas: Regnmannen (Wahlström & Widstrand)
 
Regnmannen
 
En pensionerad änkeman återfår glädjen i tillvaron genom att ägna tiden åt sin frus rosenträdgård. Men sommaren är ovanligt het och torr, och rosorna behöver vatten. På baksidan av huset hittar mannen en gammal rostig kran som visar sig ha oväntade egenskaper. En sympatisk och lågmält humoristisk berättelse om att bli gubbe, men också en berättelse om att skapa.
 
Lundberg, Thom: Föreställningar (Albert Bonniers Förlag)
 
Föreställningar
 
Johan och Agnes möts i en sorgegrupp. Johan är sargad av en sabbad relation, och Agnes vill hjälpa honom. Men så hittar hon en dagbok som tillhört Johans ex-flickvän och upptäcker nya sidor av honom. Det hela utspelar sig mot en fond av Leoncavallos opera ”Pajazzo”. En roman om mäns våld mot kvinnor; om skuld, ansvar och vedergällning.
 
Luuk, Martin: Elkomikern (Natur & Kultur)
 
Elkomikern
 
Lars Fureskär är Elkomikern. Han smälter samman vetenskap och underhållning till en spektakulär enmansföreställning. Genom att leda elektricitet genom kroppen kan han dansa, studsa och sväva över scenen i ett fyrverkeri av färger och explosioner. I kulisserna står hans storebror som får se Lars bränna sönder hjärnan till ett svart nystan. En komisk och vemodig berättelse om ett brödrapar på en ändlös turné genom Sverige.
 
Sem-Sandberg, Steve: W (Albert Bonniers Förlag)
 
W
 
Steve Sem-Sandberg går på djupet med soldaten Woyzeck som mördar sin hustru och blir föremål för en långdragen psykiatrisk utredning. En tät och sensuell historisk roman om ett söndrat människoöde.
 
 
Ett system så magnifikt att det bländar
 
Vad händer när det tryggaste, familjen, faller isär? En klassisk familjeberättelse i storformat, om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad. Utspelar sig i en tid – vår egen – då vi stirrar alltings ändlighet i vitögat.
 
Wadensjö, Måns: Monopolet (Albert Bonniers Förlag)
 
Monopolet
 
Alice börjar som "timmis" på Systembolaget och jobbar sig upp till en tillsvidareanställning. En fantastisk och initierad skildring dels av de egenheter och ritualer som gömmer sig på arbetsplatser runt om i landet, men också av det moderna livets arbetsvillkor.
 
Östergren, Klas: Hilde (Natur & Kultur)
 
Hilde
 
En inlevelsefull och överraskande nytolkning av Henrik Ibsens pjäser Frun från havet och Byggmästare Solness. Klas Östergren befriar birollens Hilde Wangel till ett helt eget och långt och sammansatt liv. Ett spel med berättarperspektiv och fiktioner i fiktioner, och ett fullödigt porträtt av en kvinna som både är sitt livs fånge och samtidigt märkvärdigt fri.
 
 

Översatt skönlitteratur

Arikawa, Hiro: En katts resedagbok (Bokförlaget NoNa)
 
En katts resedagbok
 
Katten Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan. Men han trivs med att sitta i en skåpbil bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. Men varför reser de? Varför är alla så intresserade av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta. En hyllning till livet och vänskapen.
 
 
Kodnamn Flamingo
 
Julia Armstrong värvas till MI5 under andra världskriget. Tio år senare jobbar hon på BBC som radioproducent. Men en dag blir hon plötsligt konfronterad med det förflutna i ett annat slags krig, och ännu en gång hänger hotet över henne. En storartad och kraftfull spionroman som förnyar genren, full av kvickhet och empati.
 
 
Gileads döttrar
 
Fortsättningen på Tjänarinnans berättelse. Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Vinnare av Bookerpriset 2019.
 
 
Fröken Island
 
1963. Hekla är en ung kvinna som vuxit upp i en avlägsen och isolerad by på nordvästra Island. Hon drömmer om att bli författare och tar sig till storstaden Reykjavik. Men den mansdominerade isländska kulturvärlden är inte alls intresserad. En underhållande och inkännande skildring av en kvinnas strävan att ta sig fram som skapande människa på sina egna villkor.
 
 
Där livet är fullkomligt
 
Sjuttonåriga Adele blir gravid med sin småkriminelle pojkvän Manuel och våndas över beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. En mörk och förtvivlad men ändå utsökt vacker historia om livets grymhet, smärta och nederlag, där den utsatta människan inte ges mycket hopp. Utforskar frågor om identitet och möjligheten att välja sitt liv som ung kvinna i dagens Italien.
 
 
Svikaren
 
Berättaren i Svikaren står åtalad i USAs högsta domstol. Hans brott? Att i Los Angeles försökt återinföra rassegregationen på det lokala gymnasiet och slaveriet på sin lilla odling av vattenmeloner och marijuana. Detta för att återuppbygga en stad som raserats av knarkhandel, föroreningar och våld. En ursinnig och vanvettig satir över dagens USA. Fick Booker-priset 2016.
 
 
Kväll i paradiset
 
Lucia Berlins berättelser fångar ett amerikanskt 1900-tal strax bredvid den äppelkäcka optimismen, platserna där spriten flödar, där allt är i ständig rörelse – mer av nödvändighet än av framtidstro. Tjugotvå underbart krassa, absurda och roliga noveller om allt buller och bång som människorna ägnar sig åt att för överrösta smärtan.
 
Boschwitz, Ulrich Alexander: Resenären (Albert Bonniers Förlag)
 
Resenären
 
Berlin, 1938. Nazisterna vandaliserar Otto Silbermann hem och han blir villebråd. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg. En tät och omskakande roman som rör sig allt snabbare mot det oundvikliga slutet.
 
Cheever, John: Simmaren (Albert Bonniers Förlag)
 
Simmaren
 
John Cheever kallades sovstädernas Tjechov. Han blottlade det som efterkrigstidens USA inte ville kännas vid: otrohet, alkoholism, rasism, karriärism. Här samlas hans klassiska berättelser.
 
 
Frannie Langtons bekännelser
 
London, 1826. En uppretad folksamling befinner sig utanför Old Bailey för att se Frannie Langton, Mr och Mrs Benhams husa, ställas inför rätta anklagad för att ha mördat sina arbetsgivare. De vill att hon ska bekänna, men hur kan hon erkänna något hon inte vet om hon har gjort? Nervkittlande historisk spänning.
 
 
Hundmanuskripten
 
Hunden Webster försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr. Hunden Olav vågar sig ut på en romantisk runda. Skeppshunden Haktor håller troget koll på livet på skutan. Tre existentiellt djupsinniga och underfundigt komiska berättelser i hundperspektiv. Av Norges troligaste kandidat till Nobelpriset i litteratur.
 
 
I en galen rasande stad
 
Yusuf växer upp i höghusen i norra London. När en brittisk soldat mördas sprider sig upplopp och oroligheter på gatorna. En pulserande, rå och poetisk berättelse, en flammande flerstämmig debut.
 
Hadley, Tessa: Sent på dagen (Wahlström & Widstrand)
 
Sent på dagen
 
Paren Christine och Alex samt Lydia och Zachary har varit vänner sedan ungdomen. Nu är de gifta, medelålders och lever bekväma liv i London. Men när Zachary plötsligt dör förändras det mesta. I stället för att komma varandra nära i den gemensamma sorgen, börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr stiga upp till ytan. Tessa Hadley skildrar den moderna medelklassens mödor med finess och lyhördhet.
 
Han, Kang: Den vita boken (Natur & Kultur)
 
Den vita boken
 
En författare befinner sig i Warszawa för att arbeta. En snötäckt europeisk stad långt hemifrån utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom en ovanlig prisma – färgen vit. En bok om förlust och hur sorg påverkar en människas liv. En vacker elegi över tidens flyktighet och livets förgänglighet.
 
Helle, Merete Pryds: Nora (Natur & Kultur)
 
Nora
 
En nytolkning av Henrik Ibsens Ett dockhem. En elegant roman om Nora Helmer och hur hon kommer till insikt om sig själv, inte i tre akter utan under ett helt liv.
 
Hjorth, Vigdis: Henrik (Natur & Kultur)
 
Henrik
 
En nytolkning av Henrik Ibsens Hedda Gabler där huvudpersonen Hedda har blivit mannen Henrik Falk. En thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris.
 
Hulse, Caroline: Vuxna människor (Printz Publishing)
 
Vuxna människor
 
Claire och Matt är skilda men bestämmer sig för att dotterns skull fira en ”normal” familjejul tillsammans. De bokar en långhelg på en semesterpark i Yorkshire. Claire tar med sin nya pojkvän, Matt sin nya kärlek. Dottern Scarlett tar med sin låtsaskompis Posey. Han är kanin. Men helgen slutar med ett upprört samtal till polisen. Vad var det som hände? De skulle ju uppföra sig som vuxna människor under den här helgen…
 
 
Zulejcha öppnar ögonen
 
Tatarstan i södra Sovjetunionen, 1930. Zulejcha fördrivs från sin hemby. Efter en helvetisk tågtransport hamnar hon långt borta i Sibirien, i ett litet samhälle av förvista bönder och stadsbor, kriminella och intellektuella, ryssar och tatarer. Zulejcha föder en son som får henne att öppna ögonen och se att lyckan trots allt finns i världen, även om det är en bitter lycka. En flerfaldigt prisbelönt rysk roman.
 
 
Fartygets ögon
 
Ingrid vandrar i ett kargt nordnorskt kustområde med sin tio månader gamla dotter Kaja på ryggen. Hon vill hitta Alexander, den ryska soldat som är Kajas far. Den långa vandringen blir en mognadsresa, och romanen en reseberättelse. Ett hisnande vackert, poetisk och tidvis brutalt kvinnoporträtt. Den tredje, fristående boken om fiskarbonde­familjen Barrøy och deras kamp för överlevnad.
 
 
Den femte årstiden
 
Den söndrade jordens enda kontinent kallas Stillheten, men skalv och jordbävningar kommer och går ständigt. Ibland går jorden in i en Femte Årstid och då antar de vulkaniska, seismiska, atmosfäriska och geomagnetiska omvälvningarna apokalyptiska proportioner. Endast de utstötta och förslavade orogenerna kan motverka de krafter som hotar jorden. Nu råder Femte Årstiden återigen - kommer världen att gå under eller kan någon rädda den? Den första delen i en prisbelönt fantasytrilogi.
 
 
Ett amerikanskt äktenskap
 
Roy och Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, blir Roy anklagad för ett brott och döms till tolv års fängelse. När Roy efter fem år återvänder hem, är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar. En drabbande och insiktsfull roman om ras och klass i dagens USA.
 
Kehlmann, Daniel: Tyll (Albert Bonniers Förlag)
 
Tyll
 
Daniel Kehlmann blåser liv i en gåtfull figur i den tyska folkloren. Skärvor och skrönor fogas samman till en rik fresk över det trettioåriga krigets historia, där den mytomspunne Tyll Ulenspiegel alltid tycks dyka upp på ett hörn. En underhållande, spränglärd och storslagen pikareskroman om förställningskonstens makt och krigets förstörande kraft.
 
 
Berge
 
En augustidag hittas en känd Arbeiderpartietpolitiker och hans familj mördade i sin stuga i norska Nordmarka. En roman om en fruktansvärd händelse, berättad ur tre olika synvinklar: en journalist, en domare, en ex-pojkvän.
 
 
Fåglarna under himlen
 
Vad skulle hända om vi återvände till Peer Gynt men istället betraktade skeendet ur Solveigs blick? Vad skulle det innebära för det norska nationaleposet? Berättelsen om den som väntar, hur ser den ut? Karl Ove Knausgård har skrivit fram en Solveig för vår tid. 
 
 
The Mars room
 
The Mars Room är namnet på strippklubben där Romy arbetade för att försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin. Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Rachel Kushner skildrar makt och vanmakt med osentimental skärpa och dräpande humor. En svidande kommentar till hur samhället skapar sina skyldiga.
 
 
Crazy rich i Asien
 
Rachel följer med pojkvännen Nick till Singapore för att träffa hans familj och blir indragen i en virvelvind av dyr champagne, snabba båtar och tävlingsinriktade brudtärnor. Nick visar sig vara en av Asiens mest eftertraktade ungkarlar. Den kultförklarade romantiska komedin som legat på amerikanska bestsellerlistan i flera år.
 
Lispector, Clarice: Äpplet i mörkret (Bokförlaget Tranan)
 
Äpplet i mörkret
 
Martim är på flykt från en brottsplats mot Brasiliens karga högland. På en avskilt belägen gård bor två kvinnor. Martim tar arbete som deras gårdskarl, och långsamt återges detaljerna kring hans brott och det liv han levt. Mötet med de två kvinnorna och naturen får honom att ompröva sig själv, men för var dag som går kryper den yttre världen närmare. En svindlande hypnotisk begärstriangel och existentiell roman skriven på ett språk som gnistrar.
 
 
Maskiner som jag
 
London, 1980-tal. Charlie och Miranda är grannar, men också ett par. Men Miranda bär på en mörk hemlighet. Allting avslöjas när Charlie köper Adam, en mänsklig robot. Snart kastas dessa tre in i ett triangeldrama med stora konsekvenser. Ett rafflande moraliskt dilemma som obönhörligt avslöjar vad som kan hända när vi människor uppfinner sådant som ligger bortom vår kontroll.
 
Marstein, Trude: Jag hade så mycket (Albert Bonniers Förlag)
 
Jag hade så mycket
 
Monika är 13 år och vet att allt hon upplever kommer att tillhöra en annan tid. Hon är 27 och en äldre professors älskarinna. Hon är 37 och har Maiken som rytmiskt suger på sin napp. Monika är 46, har en bakgård med höns och tycker att livet består av hopplösa försök till gemenskap. Hon är 52 år och möter sin mors ansikte i spegeln. En imponerande tät, skarpögd och intensiv roman om samtida kvinnoliv i ett väloljat Medelklass-Norge. 
 
Miller, Madeline: Kirke (Wahlström & Widstrand)
 
Kirke
 
Kirke var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller ger Kirke en egen bok. En kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet. En hejdundrande äventyrsroman.
 
Minor, Caroline Albertine: Välsignelser (Wahlström & Widstrand)
 
Välsignelser
 
En ung förälskad mamma mister sin man när han drabbas av minnesförlust. En dotter begår självmord, en annan ignoreras av sin döende far. Sorg, skam och vänskap vävs ihop i sju skimrande noveller som skildrar tillvarons svåraste stunder där avskedet blir mötet med något nytt.
 
Mytting, Lars: Systerklockorna (Wahlström & Widstrand)
 
Systerklockorna
 
Norge, 1879. En ny präst flyttar in i prästgården där nittonåriga Astrid tjänar. Från Tyskland kommer samtidigt en främmande man med storslagna planer. Den gamla stavkyrkan med sina klockor går ovissa tider till mötes och byn i den storslagna Gudbrandsdalen förändras i grunden. En stor roman om mötet mellan gammalt och nytt, mellan den lilla byn och världen, mellan det som uppnås och det som går förlorat.
 
Nguyen, Viet Thanh: Flyktingar (Bokförlaget Tranan)
 
Flyktingar
 
Åtta berättelser om människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Med ett kristallklart språk fullt av skarpsynta betraktelser undersöker Viet Thanh Nguyen migrationens och krigets påverkan på den enskilda människan.
 
 
Minoritetsorkestern
 
Bonden Chinonso förälskar sig i den välbeställda Ndali, men Ndalis föräldrar gör allt de kan för att tvinga isär det unga paret. Chinonso måste lämna Nigeria för att skaffa sig en fin europeisk utbildning. Men inget blir som han tänkt sig. En ödesmättad Romeo och Julia-historia om en fattig bondpojke och den passionerade kärlek som förändrar hans liv.
 
 
Män i min situation
 
Arvid är i det närmaste utraderad från sin tidigare familj, exfrun och de tre döttrarna. Han ser tillbaka på sitt liv – barndomen, föräldrarna, äktenskapet och barnens födelse – i hopp om att försöka förstå vad som gick snett. En galghumoristisk lovsång till alla ensamma män som förlorat riktningen.
 
Porter, Max: Lanny (Sekwa Förlag)
 
Lanny
 
I en vanlig engelsk by bor en ovanlig pojke som heter Lanny. Lanny pratar med träd, bygger kojor i skogen och är alldeles sin egen. Här stryker också en uråldrig skogsande kallad Dead Papa Toothwort omkring och tjuvlyssnar på byborna. Allt gott och väl så. Men sedan sker något förskräckligt. En djärv och märklig berättelse där fabler möter nutida liv.
 
 
Tallöarna
 
En misslyckad medelålders tysk akademiker drömmer att hans fru är otrogen. Rasande kastar han sig på första bästa långdistansflyg och hamnar i Tokyo. Han snubblar över ett exemplar av den klassiska japanska poeten Bashõs reseskildringar och bestämmer sig för att ta sig till de omtalade Tallöarna på ett slags pilgrimsresa. En lekfull och existentiell roman om vänskap, förvandling och försoning i det moderna Japan. Nominerad till det internationella Bookerpriset.
 
Rothmann, Ralf: Att dö om våren (Bokförlaget Thorén & Lindskog)
 
Att dö om våren
 
Andra världskrigets sista vår. Walter och Friedrich är sjutton år och drängar på en gård i Nordtyskland. Kriget tycks långt borta, men då dyker ett par officerare upp, och snart tillhör pojkarna mot sin vilja ett SS-förband på väg mot Östfronten i ett hopplöst krig. Den vackra våren med sina löften om framtid och kärlek blir till ett rent martyrium. Med ett vackert, precist och rytmiskt språk har Ralf Rothmann skapat en roman som jämförts med Remarques, Bölls och Grass centrala skildringar om krigets vansinne.
 
Saadawi, Ahmed: Frankenstein i Bagdad (Bokförlaget Tranan)
 
Frankenstein i Bagdad
 
Irak, 2005. Skrothandlaren Hadi har sytt ihop ett lik av lösa kroppsdelar han samlat ihop längs de krigshärjade gatorna i det ockuperade Bagdad. En dag försvinner liket, och en våg av kusliga mord börjar sprida sig över staden. Människor berättar om ett fruktansvärt monster som verkar vara ute efter hämnd. En roman som är lika mycket rysare som den är en djupt realistisk – och humoristisk – skildring av en vardag som på många sätt ter sig mer overklig än romanens övernaturliga inslag.
 
 
Calypso
 
När David Sedaris köper ett sommarställe nära havet ser han avkopplande semestrar, brädspel och bad framför sig. Och livet på The Sea Section är precis så idylliskt som han drömt om. Men en liten detalj kvarstår: det är omöjligt att ta semester från sig själv, och så gott som omöjligt att ta semester från sin familj. Dråpligt och brutalt ärligt om åldrande, politisk korrekthet och döden. 
 
 
Den som lever stilla
 
Efter sin mors död får Leonora Christina Skov drivkraft att skriva den sanna historien om sig själv. Om den ensamma flickan som försökte få sina föräldrar att älska henne och om den unga litteraturstudenten som förälskade sig i en kvinna och blev avskuren från familjen. En självbiografi om längtan efter moderskärlek och om förlust. 
 
 
Manaraga
 
En värld där all litteratur har digitaliserats och endast tio procent av böckerna har sparats och förvaras i museer som värdefulla utställningsföremål. Museiexemplaren blir eftertraktade då man märker att de lämpar sig utmärkt som grillbränsle. Huvudpersonen Geza tillhör den lilla yrkeskåren av grillmästare som vet exakt vilka klassiker och vilka upplagor som passar till vilken rätt. En framtidsvision som är chockerande, satirisk, tänkvärd, systemkritisk och fullständigt oberäknelig.
 
St. Aubyn, Edward: Dunbar (Albert Bonniers Förlag)
 
Dunbar
 
Henry Dunbar var en global mediemogul med oinskränkt makt. På ålderns höst har han låtit döttrarna ta över affärerna, bara för att inse att deras maktlystnad mer än väl mäter sig med hans egen. Han flyr från sitt åldringsboende för att försöka rädda sitt imperium, men vem ska hitta honom först: de onda döttrarna eller den älskade minstingen Florence? Edward St. Aubyns version av Kung Lear, ett tragikomiskt porträtt av en dysfunktionell överklassfamilj.
 
 
Väsen
 
Daniele Mallarico åker till Neapel för att passa sitt fyraåriga barnbarn Mario. I Marios outtömliga livsenergi tvingas Mallarico möta väsen – spöken – från det förflutna. När Mario utsätter sin morfar för ett oskyldigt spratt, mister Mallarico fotfästet. En tänkvärd, dråplig och bråddjup berättelse om en äldre mans kamp för att försonas med det liv han levt och det han aldrig levde.
 
Tawada, Yoko: En isbjörns memoarer (Bokförlaget Tranan)
 
En isbjörns memoarer
 
Yoko Tawada skildrar människan genom tre isbjörnars ögon. En charmig och absurd berättelse som också har en djupare klangbotten.
 
Whitehead, Colson: Nickelpojkarna (Albert Bonniers Förlag)
 
Nickelpojkarna
 
Florida, 1960-talet. Unge Elwood skickas till en uppfostringsanstalt för att bli en "hedervärd och ärlig man". I realiteten är Nickel-akademin en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Martin Luther Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwood och Turner leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt. En bladvändare som kan mäta sig med en riktigt bra thriller och en viktig bok om våldets och rasismens USA.
 
 
Explosionskrönika
 
Den lilla byn Explosion grundades för över tusen år sedan av en grupp människor på flykt undan ett vulkanutbrott. Efter Maos död inleds en ny era, och Explosion ska förvandlas till en supermetropol. Tre av byns familjer har snart skapat ett hyperurbant imperium byggt på en grund av rovlystnad, sammanhållet av sex och lögner. Skildrar det kinesiska samhällets hypersnabba språng in i moderniteten, och ständig tillväxt som kapitalismens naturlag.
 
 

Deckare och spänning

 
Blindtunnel
 
Sonja och Daniel flyr Sverige för att leva ett annat liv. De köper en vingård i den del av Europa som en gång kallades Sudetenland. Gården har stått övergiven i decennier. När Daniel slår upp en igenmurad nedgång till källaren förvandlas livsprojektet till en mardröm, där sanningen ligger farligt nära döden. Nominerades av Svenska Deckarakademin till 2019 års bästa svenska deckare. 
 
 
När repet brister
 
En natt vaknar den gravida Catherine While och hittar en kniv och ett kort meddelande vid sin säng: ”Jag kunde ha dödat dig”. Hon har ingen aning om att hon just dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag tre år tidigare, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången. Nominerad till 2018 års Man Booker Prize.
 
Berney, Lou: November Road (HarperCollins Nordic)
 
November Road
 
New Orleans, 1960-tal. Frank Guidry har varit maffiabossen Marcellos högra hand så länge han kan minnas. Men efter mordet på president Kennedy börjar personer med band till Marcello försvinna och Guidry beslutar sig för att fly. Han träffar en ung kvinna och inser att hon och hennes två små döttrar kan bli den perfekta täckmanteln. Prisbelönt roman om ett katt- och råttalek med maffian.
 
Carlsson, Christoffer: Järtecken (Albert Bonniers Förlag)
 
Järtecken
 
En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. En roman om ett brott och hur det påverkar människor under många år framöver.
 
 
Krokodilväktaren
 
En ung kvinna hittas mördad i sitt hem en tidig morgon. I hennes ansikte har någon ristat in ett mönster. Kvinnans hyresvärd är igång med att skriva en kriminalroman där mordet sker på exakt samma sätt. Vem har läst manuset och gjort verklighet av den brutala historien? Den första boken i kriminalserien om de danska polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner.
 
 
Den skrattande hazaren
 
Kommissarie Ann Lindell har lämnat Uppsalapolisen och lever ett tillbakadraget liv i en by i Uppland. Men på nyårsnatten tänder någon eld på den nerlagda byskolan, numera sluss för asylsökande, och tre människor mister livet. Ann Lindell blir kontaktad av en person som varnar henne: Många kommer att dö. Några veckor senare exploderar en bomb i en förort söder om Stockholm. Nominerad till årets bästa svenska kriminalroman 2019 av Svenska Deckarakademin.
 
 
Det svarta trädet
 
Toby blir brutalt misshandlad av två inbrottstjuvar. Han får minnesproblem och tappar mycket av sin livslust. För att återhämta sig flyttar han till familjens släktgods. Men så hittas en människoskalle i ett träd i husets gamla trädgård, och när polisen ankommer för att utreda saken förstår Toby att hans förflutna inte är vad han alltid har trott. En psykologisk thriller om att förlora sig själv.
 
Grebe, Camilla: Skuggjägaren (Wahlström & Widstrand)
 
Skuggjägaren
 
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet. En originell och skickligt iscensatt spänningsroman, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.
 
 
En förlorad man
 
Bröderna Nathan och Bub möts för första gången på månader mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp. Han har mött en plågsam död. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång. Ett laddat familjedrama i olidlig hetta.
 
Hepworth, Sally: Svärmodern (Printz Publishing)
 
Svärmodern
 
Lucy har aldrig kommit överens med sin svärmor Diana. Nu har Diana hittats död, med ett självmordsbrev bredvid sig. Diana skriver att hon gjort detta val eftersom hon är trött på att kämpa mot sin cancersjukdom, men det är något som inte stämmer. En underhållande spänningsroman och pikant familjehistoria som berättas i tillbakablickar.
 
 
Genom dina ögon
 
Huvudpersonen Peter Høeg befinner sig på ett märkligt forskningsinstitut. Han ska delta i ett högteknologiskt projekt: att via skanning av hjärnan träda in i ”en annan människas organism”. En existentiell thriller.
 
 
Rädda mig från farliga män
 
Gillar du Jack Reacher eller Lisbeth Salander? Då kommer du att älska privatutredaren Nikki Griffin. Hon är bokhandlare på dagtid, men på natten söker hon upp män som misshandlar kvinnor. Den första boken i en ny actionspäckad serie. Nominerad till årets bästa översatta kriminalroman 2019 av Svenska deckarakademin.
 
Lemaitre, Pierre: Rosy & John (Sekwa Förlag)
 
Rosy & John
 
En desperat man, sju bomber och en kamp mot klockan. Jean Garnier har ingenting att förlora: hans mamma sitter i fängelse, hans flickvän är död och han har blivit av med jobbet. Jean hävdar att han har placerat ut ett antal bomber runt om i Paris och om inte polisen går med på hans krav kommer bomberna att detonera en efter en. Hela polisstyrkan sätts på det knepiga fallet, men är Jean verkligen ett hot mot hela landet eller bara en stackars förlorare som fått storhetsvansinne? En intensiv och spännande thriller.
 
 
Huvudstaden
 
Fenia Xenopoulou, högt uppsatt tjänsteman vid generaldirektoratet för kultur i EU-kommissionen, har fått en svår uppgift. Kommissionens rykte måste putsas upp inför 40-årsjubileet. En polisroman, idéroman, satir och pamflett. Tilldelades Deutscher Buchpreis 2017.
 
 
Den tysta patienten
 
Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Men en kväll avlossar hon fem skott i sin makes ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Mysteriet fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia ökänd. Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, tar sig an fallet. Hans besatthet av Alicia leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom. Smart, sofistikerat berättande genomsyrat av genuin spänning. 2019 års stora thriller-hype. 
 
 
Staden & staden
 
En student har mördats i den förfallna staden Beszel, någonstans i utkanten av Europa. För att lösa fallet måste inspektör Borlú samarbeta med polisen i tvillingstaden Ul Qoma. Städerna är belägna på till största del samma yta och delar vägar, hus och invånare. Men de är ändå två helt separata städer och dess befolkning gör sitt bästa för att inte se den andra staden. Över allting svävar en hemlig osynlig makt. Borlú måste resa över en gräns som inte liknar någon annan. En existentiell thriller.
 
Ragnar Jónasson: Ön (Modernista)
 
Ön
 
En grupp vänner reser till en ö utanför Islands södra kust för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga – men en av vännerna återvänder aldrig. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Den andra, isande och poetiska delen i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir.
 
 
Förlåt oss våra synder
 
År 1975 slits ett bara minuter gammalt barn med våld från sin förtvivlade mor på en institution för ”fallna kvinnor”, driven av katolska kyrkan. Nästan ett halvt sekel senare hittas ett illa tilltygat lik i en park i Dublin. Kroppen är en nunnas. Spåret leder polisen till ett avskilt nunnekloster på den irländska landsbygden.
 
 
Staden
 
60 år efter att gruvstaden Silvertjärns befolkning försvann spårlöst beslutar sig dokumentärfilmaren Alice för att hitta sanningen. Var det en olycka? Massjälvmord? Den kompromisslösa väckelserörelsen? Alice reser till Silvertjärn för att undersöka fallet till en dokumentär. Men är staden verkligen så öde som de trodde? En kusligt fängslande spänningsroman om otänkbar ondska och en gåta som kanske inte kan lösas.
 
 
Dockliv
 
Kommissarie Kevin Jonsson utreder ett fall av sexhandel på nätet. En person kallad Dockmästaren använder sig av falska identiteter för att tvinga till sig bilder och filmer på unga flickor. Utredningen för honom till ett ungdomshem där han möter 16-åringarna Nova och Mercy. Men så rymmer flickorna och i jakten på dem börjar Kevins värld rasa samman. Höstens mest fasansfulla läsupplevelse?
 
Sveistrup, Søren: Kastanjemannen (Albert Bonniers Förlag)
 
Kastanjemannen
 
En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som försvann spårlöst för ett år sedan. Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever? En svettig kamp mot klockan och själva definitionen av sträckläsning.
 
 
Äldre dam med onda avsikter
 
Maud, 88, är rar, försynt och lite virrig. Håret är prydligt uppsatt i en svinrygg och hon behöver extra stöd när hon går. Men det är bara en lömsk fasad. I själva verket är hon kristallklar i huvudet, har inga svårigheter att ta sig fram och saknar totalt samvete. I fem underhållande berättelser får vi följa hur Maud skördar framgångar som en högst otippad mördare. Men hur länge kommer hon att kunna hålla igång sitt falskspel? Och vad händer när kriminalinspektör Irene Huss börjar ställa frågor? An elderly lady is up to no good kom ut i USA 2018 och blev läsarnas och kritikernas älskling.
 
Wennstam, Katarina: Vargen (Albert Bonniers Förlag)
 
Vargen
 
En ung kvinna rapporteras försvunnen efter en fest. Polisen ger sig in i det medialt uppmärksammade spaningsarbetet, och upptäcker spår som leder till cybervärldens mörkaste vrår. Samtidigt befinner sig en advokat i en rättegång som blir en av hennes svåraste prövningar: en man erkänner att han dödat sin flickvän, men hans ombud gör ändå allt för att han ska gå fri. En spänningsroman om ett samhälle där rättvisan gör skillnad på män och kvinnor, och där den mediala cirkusen utnyttjar spektakulära brott för att skapa maximalt intresse.
 
______________________________________________
 
Beskrivningarna är hämtade från förlagens hemsidor och recensioner.